Długie godziny spędzane nad skomplikowanymi przepisami kucharskimi mogą zniechęcać – taka perspektywa sprawia, że znacznie chętniej wybieramy proste i szybkie dania. Na szczęście wybór tych ostatnich jest niezwykle szeroki, przez co możemy zaoszczędzić wiele czasu i podać bliskim smaczne danie.
Na co zwracać uwagę w codziennej diecie
Wiele osób może sądzić, że szybkie dania będą jednocześnie ubogie w składniki odżywcze i mineralne. Faktem jest, że musimy dbać o zróżnicowanie w naszym jadłospisie. W okresie lata każdego dnia warto sięgać po świeże warzywa i owoce, gdyż są one źródłem nie tylko błonnika, ale również witamin i mikroelementów. Warzywa warto gotować na parze – w ten sposób zachowamy ich doskonały smak, ale i wysoką wartość odżywczą. Wiele osób nie wyobraża sobie innej bazy obiadowej niż klasyczne ziemniaki. Mogą być one gotowane, pieczone, smażone. Pamiętajmy jednak, że istnieje wiele niebanalnych alternatyw dla ziemniaków, jak chociażby ryż czy makaron. Na polskie stoły w wielkim stylu wracają również kasze, które są cennym źródłem błonnika i witamin z grupy B. Co z mięsem? W ostatnich latach lekarze namawiają do ograniczania jedzenia mięsa. Jeśli jednak chcemy stworzyć danie mięsne, wybierajmy jasne i chude mięso, np. pochodzące z kurczaka. Źródeł białka szukajmy w roślinach strączkowych, takich jak fasola, bób, cieciorka.
Dania, które pozwolą zaspokoić głód!
Jakie dania warto znać, aby w razie potrzeby przygotować je w mniej niż 30 minut? Doskonałym przykładem może być risotto z pieczarkami. Warto pamiętać, że konieczny jest tu specjalny ryż do risotto, pieczarki dostępne są praktycznie przez cały rok. Inną propozycją na szybkie danie jest makaron – możemy go przygotować zarówno z warzywami, mięsem czy też na słodko. Dzięki takiej różnorodności dopasujemy potrawy zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci.